Tihany-Moszkva-Várpalota

Szeretném a mostani blogbejegyzésben megosztani Veletek az utóbbi pár hét érdekes-izgalmas eseményeit, amelyek a karácsonyi készülődés mellett -mert mi már készülünk! – (erről hamarosan bővebben!) tovább színesítették szürkének kicsit sem nevezhető hétköznapjainkat.

A Városok Falvak Szövetsége szervezésében Tihany mutatkozhatott be Moszkvában a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban. Erre az eseményre hívták meg a cégünket, hogy az általunk készített levendulás termékekkel prezentálja Tihany a levendulához való szoros kötődését.

    

Az Intézet eklektikus stílusú kétszintes kőépület melynek könyvtárszobájában kellet létrehoznunk egy “popup” boltot, vagyis látatlanban egy ismeretlen helyszínt megtervezni, berendezni, alkalmassá téve vendégfogadásra, kereskedelmi tevékenységre, hmmm…
De hát nem olyan fából faragtak, hogy megijesszen egy kis kihívás, tehát belevágtunk!
Kértünk tervrajzokat, fotókat a helyszínről, megjelölve milyen bútorok mozdíthatók és melyek nem, hol érkeznek és távoznak a vendégek stb., stb…

Közben kitaláltuk mit is vigyünk az eseményre, mi legyen a “repertoár”, az installáció, a tájékoztató anyag, na és persze hogy ez oroszul is elkészüljön! A Manufaktúrában lemodelleztük a helyszínt, elhelyeztük az asztalokat, installációkat a termékekkel, majd szépen befotóztuk az egészet. A képeket kinyomtattuk, az áru dobozokba került és indult Moszkvába!

Persze mi is mentünk, azaz repültünk utána!
Az eseményre már csak szépen ki kellett mindent pakolni és fogadni a vendégeket:-) Ilyen egyszerű volt!

A másik – szívünkhöz igen közel álló – esemény a Várpalotai Vegyészeti Múzeum, Bittera Gyula születésének 125. évfordulójára megrendezett időszaki kiállítás megnyitója volt, melyre az alapítvány is meghívást kapott. A Vegyészeti Múzeummal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, így örömmel tettünk eleget a kérésnek, miszerint néhány gondolatban fogalmazzuk meg, hogyan valósul meg az Alapítvány gondozásában a Bittera hagyaték.

 

Az eseményen részt vett Bittera Miklós, aki mindig örömmel tesz eleget azoknak a meghívásoknak ahol olyan sok méltatlanul kihagyott év után végre azt nyugtázhatja, hogy Gyula bácsikája érdemei nem vesznek a múlt homályába. Reméljük, hogy a jövőre megnyíló kiállítás végre kicsit rehabilitálja a nagy illóolaj kutatót!

Közben engem is kellemes meglepetés ért, mert hosszú idő várakozás után végre sikerült megszereznem egy régi újságot, mely hosszan ír a régesrégi tihanyi levendula szüretről: “Valóságos illatszergyárban képzelhetjük magunkat, ha az országúton ilyen lavandulás szekérrel találkozunk, csak úgy árad belőle a pompás, friss, üdítő illattal.”

(Fényképek: A moszkvai fotókat munkatársunk Hegyi V. Debóra készítette, aki a Vörös téren sétált Moszkvában, a kék táskánkkal:-). A várpalotai képeket a Vegyészeti Múzeum igazgatója, Vargáné Nyári Katalin készítette.)

Szeretettel: Tihanyból

Hollán Éva
A Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítója
….és az “Illatok Háza” bejegyzések szerzője:)