Hogyan neveljünk levendulát?

Megéri levendulát nevelni, mert cserépbe vagy a kertünkbe ültetve, egész nyáron szemet gyönyörködtető látványban lesz részünk! A levendula évelő növény, így télen téli álmot „alszik” megáll a növésben és pihen, de tavasszal újból friss, zöld hajtásokat hoz!

Mikor lehet ültetni?
Levendula ültetésére remek időpont a tavasz, akár a mostani hétvége is:)…de aki lemarad róla, bepótolhatja egészen őszig. A szabadgyökeres növényeket tavasszal és ősszel ültessük, de a cserepes levendulát tavasztól fagy beálltáig folyamatosan ültethetjük.

Milyen helyet válasszunk?
Mivel mediterrán növény a „napfürdőzés” a legfontosabb számára, ezért a földterület amit választunk, legyen meleg és napsütéses. Ha jó helyet találtunk a levendula számára, akkor bokorrá erősödik és egyre többet virágzik. Törekedjünk arra, hogy a gyökérzete minél mélyebbre kerüljön ültetéskor. Talaj szempontjából nem kényes növény, szinte minden földben megél, de nagyon szereti a meszes, tápanyagban szegény területet.
Ideális sziklakertekbe, vagy fűszer- és gyógynövények közé ültetve. Teraszon vagy kertben mediterrán hatást érhetünk el, ha dézsába vagy kőedénybe helyezzük. A lényeg, hogy mindig biztosítsuk a tűző napfényt!

Mekkora cserepet válasszunk és milyen távolságra ültessük szabadföldben ?
Mivel bokrosodó növény, érdemes a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani, és az aljába kavicsot tenni. Szabadföldben az ideális tő ültetési távolság: 40-50 cm.
A fiatal növények már második évben virágozhatnak, de a 3-4. évtől már kiteljesednek a bokrok és látványos díszévé válnak kertünknek. A nagyobb bokrok átmérője: 80-100 cm.

Hogyan öntözzünk?
Akár szabadgyökeres, akár cserepes levendulát ültetünk, az ültetés utáni időszakban rendszeresen öntözni kell a palántákat, amíg meg nem erednek. Ha nagyon meleg a nyár és kevés az eső, a nagyobb növények is több locsolást igényelnek. A cserépbe ültetett növények esetében is jobban kell figyelni az öntözésre, mert nagy forróságban az edények túlforrósodhatnak.

Hogyan metsszük és formázzuk a levendulát?
Minden évben érdemes visszavágni a levendulát, mert elősegítjük a bokrosodását. Még a fiatal növényeket is metsszük vissza, mert ezzel biztosítjuk, hogy a töveken sok hajtás fejlődjön, és a következő évben még bőségesebben virágozzon. A levendula elvirágzása után, metszőollóval vágjuk le a virágokat. A bokrokat rögtön formára is alakíthatjuk: akár gömbölyűre vagy alacsony sövénynek meghagyva. A metszést végezzük el ősszel is, mivel forró nyarakon, akár másodvirágzás is lehet augusztustól egészen szeptemberig.
Metszés nélkül a levendula “felkopaszodik”, az ágai szétesnek és gyorsabban “fásodik”, ezért érdemes bátran használni a metszőollót:)!

Van-e más gondozási igénye a levendulának?
Alapvetően nincs, de egy kicsivel több gondoskodás mindenkinek öröm…még a levendulának is:)
Jót teszünk a levendulánkkal, ha:
…nagyon hideg/fagyos teleken a növény tövét befedjük fenyőkéreggel (mulccsal), így megvédjük az esetleges kifagyástól.
…ha több sort ültettünk, és a sorok közötti távolságot fűnyíróval vágjuk.
…a növény körüli területet időnként megkapáljuk, és a bokorba belenövő/rátekeredő gyomoktól megszabadítjuk, mert így a gaz nem vonja el a vizet és tápanyagot.
…megtrágyázzuk, mert azt is meghálálja.
(Kártevők nem betegítik a levendulát, ezért permetezésre nincs szükség.)

Hogyan él együtt más növényekkel?
Megfigyelések szerint elriasztja a tetveket és a hangyákat, ezért érdemes például rózsák közelébe ültetni. Sziklakertben jól kiegészíti a többi szárazságtűrő növényt, és remek talajtakaró.
A levendula fűszernövényként is felhasználható, ezért megéri mentával, zsályával, citromfűvel, rozmaringgal, kakukkfűvel stb. együtt ültetni, így könnyedén kialakíthatunk egy saját fűszernövényes kertet:)

Tehát napfény – meleg – víz … és a végeredmény egy gyönyörű kékes lila “tenger” a kertünkben 🙂 !